Archive for the ‘UvA’ category

Thesisopzet

April 3rd, 2007

foto KNRM

Door het switchen van mijn onderwerp ben ik wat later op gang gekomen dan mijn medestudenten. De switch heeft mijn ogen geopend en heeft het plezier weer teruggebracht in het afstuderen. Om die reden is het wat stil geweest, ik heb nogal wat uurtjes doorgebracht achter het beeldscherm om mijn thesisopzet af te krijgen.

Momenteel studeer ik af bij de KNRM, maar daarover later meer. Ik zal eerst wat over mijn status in het hele proces vertellen. Momenteel ligt mijn eerste versie bij mijn begeleider om een correctieronde uit te voeren. Ik hoop dat dit op korte termijn gebeuren gaat en dat ik uiterlijk volgende week mijn definitieve thesis opzet inlever.

Zoals gezegd, ik studeer af bij de KNRM. Super leuk bedrijf, redelijk jong, gemotiveerde mensen en wat vooral heerlijk is, het is een open organisatie. Ik ben er bezig een informatiebeleid en –plan te ontwikkelen. Hiervoor ben ik begonnen met een literatuurstudie. Ik zal hiervan een stukje delen.

» Read more: Thesisopzet

Laatste werdag..

January 30th, 2007

Uva WCAfgelopen zaterdag was toch echt de laatste werkdag in Almere. Heb lekker een borrelnootje gegeten en een biertje gedronken op 5 jaar arbeit. Nu toch echt weekenden vrij.. wie had dat verwacht 😀

Afstudatie, here we come!

The 5 principles of innovation

January 29th, 2007

innovation

Op businessinnovationinsider.com zag ik het volgende artikel. Nu vraag ik mij af: waarom innoveren wij nou niet allemaal? Leuke vraag niet? Is ook een vraag waar bedrijven zich mee bezig houden. Waar zie ik mensen innoveren die ik als bedrijf gebruiken kan? Hoe kom ik aan de impliciete kennis die mensen hebben? Van die vragen die ik misschien ga gebruiken tijdens mijn onderzoek. Het artikel bestaat uit vijf punten » Read more: The 5 principles of innovation

Open innovation starts… now!

January 24th, 2007

Open InnovationHij is binnen! Chesbrough (2003) heeft dit boek geschreven en is inmiddels een populair boek onder managers. Samen met Von Hippels boeken Democratizing Innovation (2005) en The Source of Innovation (1988) gaat dit als fundering voor mijn toekomstig onderzoek werken.

Inmiddels heeft Chesbrough ook een nieuw, 2e boek geschreven over Open Innovation: Researching a New Paradigm. Deze is niet te verkijgen en daarbij is het een vercommercializering van het oude boek, althans, dat is wat ik her en der lees.

» Read more: Open innovation starts… now!

Virtual Cron

January 21st, 2007

Command promptIedereen wilt mobloggen.. Of wel, foto’s sturen naar je website en die worden dan automatisch tot een post verwerkt. Probleem is vaak dat je een cron job moet instellen. Dat is een taak die, zeg elk uur, uitgevoerd moet worden. Hiervoor heb je » Read more: Virtual Cron

Democratizing Innovation

January 18th, 2007

Democratizing InnovationIk ben dit boek aan het lezen voor mijn afstuderen. Super interessant. Dit is een van de nieuwe trends wanneer het gaat om innovatie met gebruikers. Hier kan je het boek downloaden!

When I say that innovation is being democratized, I mean that users of products and services–both firms and individual consumers–are increasingly able to innovate for themselves. User-centered innovation processes offer great advantages over the manufacturer-centric innovation development
systems that have been the mainstay of commerce for hundreds of years. Users that innovate can develop exactly what they want, rather than relying on manufacturers to act as their (often very imperfect) agents. Moreover, individual users do not have to develop everything they need on their own: they can benefit from innovations developed and freely shared by others.The trend toward democratization of innovation applies to information products such as software and also to physical products. As a quick illustration of the latter, consider the development of high-performance windsurfing techniques and equipment in Hawaii by an informal user group. High-performance windsurfing involves acrobatics such as jumps and flips and turns in mid-air (Von Hippel, 2005).

Afstudeer onderwerp: Open Innovation

January 15th, 2007

De tijd van afstuderen is aangekomen. En dus ook het zoeken van een onderwerp!

Mijn laaste onderwerp van een paper was User Driven Innovation en mijn onderdeel was gespecificeerd op de Lead User Method. Een methode waarin een gebruiker, die voldoet aan bepaalde karakterastieken, innoverende ideeen bezit die aantrekkelijk zijn voor bedrijven.

Het onderwerp innovatie trekt mij aan en dus ben ik wat verder gaan zoeken. Ik werd door Erik de Vries gewezen op Open Innovation en na een aantal artikelen te lezen is het best interessant! Maar wat is het nou precies..? Ik zal een blik in de keuken werpen.

Traditioneel vond het gehele proces van productontwikkeling en het op de markt brengen van deze producten binnen de muren van de organisatie plaats. Echter, verschillende factoren hebben ertoe bijgedragen dat dit concept steeds lastiger vol te houden werd (Chesbrough, 2003). In de eerste plaats is er de toenemende beschikbaarheid en mobiliteit van hooggeschoolde werknemers. Er is dus niet alleen een enorme hoeveelheid kennis aanwezig buiten de R&D labs van grote bedrijven, de aanwezige kennis wordt vaak ook meegenomen door de werknemers wanneer zij van baan veranderen. Ten tweede is er de laatste jaren een significante toename van durfkapitaal. De beschikbaarheid hiervan zorgt ervoor dat veelbelovende ideeën op een andere manier verder ontwikkeld kunnen worden, bijvoorbeeld in de vorm van start-ups. Daarnaast nemen de mogelijkheden om ideeën buiten het bedrijf verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door spin-offs of uitlicensering, verder toe. Ten slotte zijn er nog de andere spelers in de keten (bijvoorbeeld toeleveranciers) die een steeds sterkere invloed uitoefenen op het innovatieproces

Onder Open Innovatie wordt daarom verstaan: het combineren van interne en externe bronnen voor zowel de ontwikkeling als het op de markt brengen van nieuwe technologieën en producten (zie figuur).

Ik ben nog in de orienterende fase, maar het is een zeer interesant onderwerp!

bron: Openinnovatie.nl

User Driven Innovation

December 20th, 2006

In het kader van het van ICT en Dienstverlening hebben wij een website opgeleverd om extra informatie te geven over ons onderwerp. We willen aantonen dat innovatie overal is en dat laten wij zien aan de hand van filmpjes.

Daarnaast is onze paper ook te downloaden voor de geïnteresseerden 😀

Klik hier voor de site

Tweede Kamerverkiezingen 2006: Programvergelijking Plus

October 27th, 2006

Op de website van Maarten de Rijke kwam ik (ik was natuurlijk eerder dan Ernst) een project tegen om informatie uit verschillende verkiezingsprogramma’s bij elkaar te zoeken. Je kiest een onderwerp dat je belangrijkvind om je keuze op 22 november op te baseren en vervolgens zie je hoe de verschillende politieke partijen erover denken. De informatie komt uit de verkiezingsprogramma’s van de partijen.

http://ilps.science.uva.nl/verkiezingen/

Eerlijk gedupliceerd van: Ernst & Young

Wiki MIW

October 13th, 2006

Voor het vak Management van Immateriele waarde ben ik samen met mijn ‘leergroep’ een Wikibegonnen.

Deze Wiki zal ons leerproces bundelen, verbeteren en uitbuiten! hehe.. Het blog zal alle ins en outs geven van het vak. Veel plezier ermee 😀

UvA op de 69e plaats

October 5th, 2006
AMSTERDAM – Zeven Nederlandse universiteiten staan bij de beste honderd ter wereld op een lijst van The Times Education Supplement, die donderdag is verschenen in de Britse krant The Times. Nederland heeft samen met Australië het grootste aantal universiteiten per land op de ranglijst, na de Verenigde Staten (33) en Groot-Brittannië (15).

De Technische Universiteit Eindhoven doet het met een 67e plaats het best, gevolgd door de Universiteit van Amsterdam op de 69e plaats.

bron: Nu.nl

MIW college

October 2nd, 2006

Jaja en wie heeft weer alle aandacht tijdens het MIW college……

Ernstheeft hele mooie foto’s gemaakt tijdens en van onze colleges. Zie ons geïnteresseerd kijken :s